Δύο παρεμβάσεις που θα αφορούν στις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο, όπως προανήγγειλε σήμερα στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόσθεσε δε ο υπουργός Εργασίας ότι εξετάζεται – από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών – πώς θα καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.
Στο επίμαχο σχέδιο νόμου θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί είτε να προσμετρείται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Επίσης με διάταξη θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους με ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη. Η διάταξη έρχεται σε συνέχεια απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής, όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός. Μάλιστα, από το 2027 και εφεξής, εξετάζεται η παραγραφή να προκύπτει μετά την 5ετία.
Η διάταξη θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία», όσο και «εν στενή» εννοία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος παραγράφεται. Καθώς βέβαια ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει διαδικασία καταλογισμού οφειλών και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η νέα διάταξη θέτει επίσης τη 10ετία ως χρονικό διάστημα έναρξης της παραγραφής, από την ώρα που φθάνει ένα χρέος στο Κέντρο έως ότου αυτό γνωστοποιηθεί στον οφειλέτη και κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης.